Ghost World — Daniel Clowes (1997)
Karakarga Yayınları tarafından eserleri dilimize kazandırılan Daniel Clowes, 90'lar ve 2000'ler grafik romanının en önemli isimlerinden biri. Özellikle de bugün bahsedeceğimiz Ghost World ile adını klasikler arasına yazdırmıştı. Ghost World Amerikan Bağımsız sineması ekolüne çok yakın bir eser. Öte yandan, gençliğe, geleceksizliğe, kaygıya, sevgiye ve dostluğa dair söyleyecek epey çok şeyi var. Ghost World bir dost muhabbeti gibi başlıyor, dünyalarına dahil olmaktan memnun olacağınız iki genç kadını takip ediyor. Enid ve Rebecca’nın gündelik hayatlarını izleyen grafik roman, büyük maceralara girmeden de etkileyici bir eser ortaya koyulabileceğini gösteren bir eser olarak Amerikan Bağımsız sinemasının mumblecore alt kolunu da etkilemişe benziyor.
Enid ve Rebecca liseyi yeni bitirmişlerdir. Hayata dair sinik, sürekli eleştirel ve küçümser bakışları onları insanlardan uzaklaştırıp birbirilerine yakınlaştırmıştır. Pek çok ortak ilgi ve isteği paylaşırlar, birbirlerinin en yakın arkadaşlarıdırlar ancak gelecekleri ve gönüllerinden geçenlere dair — yani dostlarla paylaşılacak her şey — hiçbir şeyi birbirlerine açmazlar. Beraber dış dünyaya kurdukları duvarlar ve kuşandıkları silahlar istemeden aralarında da böyle bir ilişkinin gelişmesine sebep veriyor. Öte yandan, insanlara karşı umursamaz ve sinik tavırları, onları kandırmaya yanlış yönlendirmeye açık olmaları, birbirlerine karşı dürüst olmalarını da engelliyor. Aralarındaki duvara çarpıp varlığını fark etmeleri ise Josh isimli ortak arkadaşlarına karşı duygularını kendilerine itiraf etmeleriyle başlıyor.
Ghost World “teen” olmanın tüm endişelerini sessizce kağıt üstüne dökerek etkileyici bir büyüme hikayesi anlatıyor. Farklı olma isteği ile benzerlerine ulaşma isteği, sevgiye duyulan ihtiyaç ama bu ihtiyacı gizleyerek güçlü olmaya da duyulan ihtiyaç gibi belli bir yaş grubuna özgü gibi gözükse de insan hayatında uzun yıllara yayılan ikilemler, eserde büyük bir ustalık ile anlatılıyor. Enid ve Becca bir Amerikan kasabasındaki iki ergen kız olmaktan çıkarak 17 yaşında olan ya da bir zamanlar 17 olmuş olan herkesin hikayesini anlatan iki karaktere dönüşüyor. Ghost World Amerikan grafik romanının zirve noktalarından biri.
Kimler sever? Amerikan bağımsız sineması, 2010'lar stand-up kuşağı ve çağdaş sit-comu sevenler, taşra sıkıntısıyla derdi olanlar, ergenliği atlatamadığını itiraf edemeyenler, gençken saçını boyatmış, kazıtmış, uzatmış olanlar, hayatında en az bir kez telefonda birini işletmiş olanlar, punkçılar, rockçılar, indieciler
Hissiyat Haritası
- Ghost World (sinema filmi, Terry Zwigoff, 2001)
- Frances Ha (sinema filmi, Noah Baumbach, 2012)
- Lady Bird (sinema filmi, Greta Gerwig, 2017)
- Çavdar Tarlasında Çocuklar (roman, J. D. Salinger, 1951)
- Nirvana MTV Unplugged (konser, Nirvana, 1993)
- Big Yellow Taxi — Counting Crows
- You’ve Lost That Lovin’ Feeling — The Righteous Brothers
- Garden — Pearl Jam
- No More Mr. Nice Guy — Alice Cooper
- Plush — Stone Temple Pilots